Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Lamb Chop

Niezawodny, łatwy przepis na kotleciki jagnięce. Taki z gatunku – to się nie może nie udać!
Nie wymaga on co prawda długiego marynowania, niemniej jednak, gdy macie czas, warto jednak dać się smakom przegryźć.

Składniki:

  • 4 kotleciki jagnięce z kostką
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • smalec lub olej kokosowy do smażenia

W miseczce łączymy sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Kotleciki obtaczamy w marynacie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a gdy jest bliski osiągnięcia tej temperatury, rozgrzewamy patelnię na maksymalnym ogniu. Gd patelnia jest rozgrzana, rozgrzewamy łyżkę smalcu lub oleju kokosowego (polecam ten drugi, ma jeszcze lepsze właściwości niż smalec). Wrzucamy kotleciki i smażymy po ok 1.5 min z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wlewamy pozostałą marynatę, a następnie wrzucamy podsmażone kotleciki i pieczemy od 5 (krwiste) do 20 min (całkowicie wysmażone). Po upieczeniu dajemy lamb-chopsom odpocząć 3-5 minut. U mnie jest to zawsze moment na robienie zdjęć 🙂

Lamb Chops

Kotleciki możemy podać z:

  • frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami
  • sałaką grecką
  • sałatką ziemniaczaną
  • tzatziki i ciabattą

lub tak jak ja – na rukoli z pomidorkami i parmezanem, oraz kawałkiem tortilli podgrzanej na suchej patelni.

Smacznego!