Dorada z rusztu

Gdy znudzą się już kiełbaski, karków, kaszanki i szaszłyki, sięgnij po rybę a na pewno się nie rozczarujesz. Dorada z rusztu podbije serca i żołądki.

Składniki:

  • 2 średnie dorady
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • po szczypcie: suszona papryka, tymianek, bazylia

Dorady myjemy, patroszymy, oszuszamy

Składniki marynaty mieszamy z olejem i zostawiamy na 5 min.

Ryby smarujemy dokładnie marynatą i kładziemy na grilla lub tackę (łatwiej zarządzać) lub najlepiej umieszczamy w specjalnej przystawce do pieczenia ryb. Pieczemy od 10 do 20 min w zależności od typu naszego grilla. Podajemy z grillowanymi warzywami, tzatziki i bagietką – w towarzystwie lampki białego wina.

Smacznego!

 

PS. Nasza kuchnia nadal w trakcie budowy, po wakacjach wracamy z nowymi przepisami i z nową ofertą kateringową.