Chlebki Naan

 

Naan

Chlebki Naan, czyli indyjskie podpłomyki. Na śniadanie? Czemu nie!

Składniki:

  • 250 g mąki
  •  łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżeczki oliwy

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko mieszamy z 3 łyżeczkami oliwy. Następnie w mące robimy dołek, wlewamy mleko z oliwą, delikatnie mieszamy, a potem wyrabiamy (8-10 min).

Wyrobione cisto zagniatamy w kulę, smarujemy oliwą i ostawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 230-250 stopni.

Kulę ciasta kroimy na 4 części i wałkujemy na płaskie (ok. 3 mm) podłużne placki. Placki wkładamy na blachę lub kamień do pieczenia i pieczemy 2-3 min z jednej strony i ok. minutę z drugiej. Gorące smarujemy sklarowanym masłem i podajemy. Doskonałe jako dodatek do indyjskich i arabskich potraw, ale też jako przekąska z sosami i dipami.

 

Smacznego!