Chilli Con Carne

 

Chilli con carne

Chilli con carne – czyli chilli z mięsem – jedyne słuszne oczywiście 🙂

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego (ja mielę je sam, ale gdy nie macie takiej możliwości, użyjcie zmielonego)
  • 2 papryczki chilli
  • 2 słodkie papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • puszka pomidorów bez skórki
  • pół szklanki czerwonego wina
  • łyżeczka oliwy

Cebulę i paprykę siekamy, chilli oprawiamy z pestek i drobniutko siekamy. Fasolkę odcedzamy z zalewy i przelewamy zimną wodą, Pomidory blenujemy z ziołami. Rozgrzewamy oliwę w rondelku, gdy będzie rozgrzana zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chilli.

Gdy cebula się zeszkli, zsuwamy ją na bok i dodajemy mięso. Kiedy mięso się podsmaży mieszamy je z cebulą i paprykami, a następnie dolewamy połowę wina i dusimy ok. 15 min. Dodajemy zblendowane pomidory i pozostałe wino, oraz fasolkę i dusimy 30-40 min od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Chilli Con Carne podajemy z tortillą i lampką czerwonego wina, a do dekoracji najlepiej użyć świeżej kolendry.

Smacznego!